Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
CETTRA, s. r. o. Menu

Motorola MOTOTRBO – Plně digitální profesionální (vysílačky) radiostanice

3. 3. 2015

Motorola nabízí komplexní řešení pro komunikaci prostřednictvím profesionálních radiostanic (vysílaček). Pod názvem MOTOTRBO se tak skrývá celá řada přenosných a mobilních radiostanic včetně repeateru (převaděče). Spolu s radiostanicemi je zde i nová široká řada příslušenství pro radiostanice Motorola MOTOTRBO.

Systém Motorola MOTOTRBO je založen na technologii TDMA (Time-Division Multiple-Access). Díky tomu lze na jednom stávajícím kmitočtovém kanále (12,5 kHz kmitočtový krok) uskutečňovat dvě nezávislé spojení. 

V jeden okamžik lze například hovořit i přenášet data. Radiostanice (vysílačky) pro systém MOTOTRBO jsou dodávány i v provedení s vestavěným GPS přijímačem a lze je tedy bez dalšího příslušenství používat k zjištění aktuální polohy radiostanice a tento údaj i v radiové síti přenášet.

Motorola MOTOTRBO – Plně digitální profesionální (vysílačky) radiostanice

Radiostanice umí posílat textové zprávy. Například i přenosná radiostanice bez klávesnice může odeslat textovou zprávu přiřazenou k funkčnímu tlačítku. Signalizace dovoluje například vyhlášení stavu nouze, posílat ID stanice a v případě osazeného GPS modulu současně i informaci o pozici. Signalizace podporu i další funkce jako je zapnutí mikrofonu radiostanice na dálku (Remote Monitor), tichá kontrola přítomnosti stanice v dosahu (Radio Check), možnost individuálního nebo skupinového hovoru atd.

Radiostanice umí jak analogový provoz tak i digitální. Tak je možné přejít u stávajících sítí postupně na digitální provoz. Stanice díky funkci SCAN dovede pracovat v obou systémech současně. Duální režim nabízí i repeater (radiový převaděč) Motorola DR3000.

Radiostanice Motorola pro digitální systém MOTOTRBO pracují se stejným vysílacím výkonem jako je tomu u stávajících analogových radiostanic. Digitální přenos pak zajistí relativně delší dosah při čisté reprodukci mluveného slova. Délka provozu na jedno nabití v digitálním režimu je pak skoro až 0 100% delší díky TDMA.

Novinkou u nových radiostanic Motorola MOTOTRBO DP4000 řady je i větší odolnost vůči prostředí. Krytí IP67 zajišťuje, že radiostanice například „přežije“ i potopení do vody do 1m hloubky až na 30 minut.

Neposlední výhodou digitální komunikace prostřednictvím systému Motorola MOTOTRBO je eliminace nežádoucího odposlechu komunikace prostřednictvím obyčejných přehledových přijímačů, tak jak je tomu u analogových sítí. Radiostanice v digitálním přenosu mohou hovor ještě kryptovat (utajovat).

Motorola aktuálně naízí tři řady digitálních radiostanic. Původní a první řadou radiostanic, které Motorola začala dodávat je řada DP3000 a DM3000 (DP3401, DP3400, DP3600 atd). Ta je dnes prakticky nahrazena řadou DP4000 a DM4000. Řada 4000 nabízí stejné funkce a možnosti, novinkou je podpora signalizace Select5 v analog režimu, radiostanice v nejvyšším provedení pak nabízejí i barevné dipleje s automatickou úpravou kontrastu, nebo podporu vestavěného Bluetooth modulu pro externí příslušenství.

Řada DP2000 pak nabízí jednoduché provedení digitálních radiostanic radiostanic, které podporují všechny základní funce jako je tomu u vyšších řad. U DP2000 pak není podporována signalizace Sel5 pro analog, a dále vyšší úrověň šifrování hovorů v digitálním režimu (k dipozici bez příplatku je pouze základní šifrování). Tyto funkce je možné aktivovat za příplatek zakoupení SW klíče.

Související dokument ke stažení:

Motorola Mototrbo systém - brožura Stáhnout
Štítky: Novinky Podpora