Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
CETTRA, s. r. o. Menu

Jak na baterie

4. 4. 2017

Obecné zásady pro péči o nabíjecí baterie pro radiostanice Motorola

Funkčnost přenosných profesionálních radiostanic Motorola a také hobby PMR446 vysílaček Motorola z velké části závisí i na způsobu péče o nabíjecí baterie, které toto zařízení napájí. Zde je obecný souhrn zásad, jakým způsobem o nabíjecí baterie pečovat.

Nabíjení profesionálních radiostanic Motorola 6-ti pozicovém nabíječi

  1. Novou baterii nabijte před prvním použitím. Tento proces je označován jako inicializace která umožní získat maximum z kapacity baterie. Novou NiCd nebo NiMH baterii je vhodné nabíjet 14-16 hodin. LiIon baterii nechte v nabíječi po indikaci nabití ještě 1 až 2 hodiny.

  2. Nové Motorola Impres baterie mohou po vložení do Impres nabíječe indikovat kalibrační cyklus - stále svítící žlutá LED na nabíječi. Nechte tento proces proběhnou do konce, který je indikován zelenou LED indikací.

  3. Nové neinicializované baterie je možné skladovat v suchém a chladném místě po dobu 2 let u NiCd a 18 měsíců u LiIon a NiMH baterií.

  4. Pokud mají být již použité baterie skladovány delší dobu (více jak 30 dnů), měly by být vybité na cca 50%. Baterie je vhodné skladovat v sucha a chladu.

  5. Používané baterie, které jsou skladovány po dobu více jak 2 měsíců je vhodné plně vybít a nabít. NiCd nebo NiMH baterii je vhodné nabíjet 14-16 hodin. LiIon baterii nechte v nabíječi po indikaci nabití ještě 1 až 2 hodiny.

  6. V případě, že se pro nabíjení používá rychlonabíječ, je vhodné ponechat baterii (nebo celou radiostanici) v nabíječi ještě 1 až 2 hodiny poté, co LED indikátor začne svítit zeleně (neplatí pro Impres baterie).

  7. Nenechávejte radiostanici s plně nabitou NiMH nebo NiCd baterií v nabíječi pokud se baterie nenabíjí. Stálé a průběžné dobíjení NiMH a NiCd baterií zkracuje jejich životnost.

  8. Nabíjejte NICd a NiMH baterie pouze pokud to potřebují. Pokud baterie nejsou vybité nenabíjejte je. Pořiďte si náhradní baterii. Pokud máte baterii vybitou, vyměňte je. To je nejefektivnější způsob používání NiMH a NiCd baterií.

  9. Nedávejte plně nabitou NIMH a NiCd baterii zpátky do nabíječe. Tímto způsobme zaručeně zkrátíte životnost baterie. Opakované krátké nabíjení baterie ničí.

  10. Stabilizujte baterie před nabíjení na pokojovou teplotu.

 

V současné době jsou již některé typy radiostanic Motorola dodávány v základním provedení s nabíjecími LiIon bateriemi. LiIon baterie, které jsou často označovány i jako bezúdržbové mají mnoho výhod. Jedinou znatelnou nevýhodou je jejich cena.

Zde je několik specifických rad pro použití LiIon nabíjecích baterií:

  1. LiIon baterie mají, jako každé jené baterie, omezenou životnost, která je určována následujícími faktory: počet nabíjecích a vybíjecích cyklů, způsob skladování, podmínky rep. prostředí ve kterém jsou používány a úroveň vybíjení/nabíjení. Baterie, které mají za sebou více jak 300 cyklů (nabíjení/vybíjení) nemohou držet nabité tak jak je tomu bylo, když byly nové. Přestože dobou používání klesá „výkonnost“, nemá to vliv na bezpečnost provozu zařízení.

  2. Je důležité zajistit, aby nedošlo k podvybití LiIon baterie. K podvybití může dojít, pokud je baterie používána delší dobu, než je doporučeno. Podvybití znamená, že kapacita baterie dosáhla 0%. Radiostanice umí detekovat vybitou baterii a tím omezit možnost podvybití, ale nemůže tomuto procesu zabránit. Je důležité vědět, že v každé baterii probíhá proces samovybíjení, při kterém se takto detekovaná vybitá baterie dále vybíjí i když je radiostanice vypnutá.

  3. Baterie určené ke skladování po dobu delší než jeden týden by měly být ve stavu nabití od 30% do 50%. Skladované baterie je doporučeno sejmout z radiostanic. V opačném případě může dojít k rychlejšímu vybytí, případně k výraznému „podvybití“. Podvybitá baterie se pak následné déle nabíjí ale může dojiít i k jejímu nevratnému poškození.

  4. Baterie je vhodné skladovat v suchém prostředí. Pro skladování se nedoporučují prostory s teplotami pod bodem mrazu. V takovém případě může docházet k omezování životnosti a také k samovybíjení nabíjecích článků.
Štítky: Podpora